Професор Янкуловска представи Центъра за компетентност и етиката на роботизираната хирургия в Рим

снимка: БНР

Плевенски учен представи България на международна конференция по робоетика в Рим, организирана от Папската академия на живота . Това е проф. д-р Силвия Янкуловска, декан на факултет „Обществено здраве“, водещ преподавател у нас по Биоетика. Тя е първият учен от Източна Европа, който получава най-високото отличие в областта на клиничната етика – наградата Hans Joachim Schwager за 2016 г., присъдена и във Вашингтон. Основател е на форума „Ден на биоетиката“ в България , който и тази година ще се проведе в началото на април в Медицински Университет-Плевен.

Научните конференции на Папската академия на живота има важно значение за науката и развитието на медицината в световен мащаб, дискутират се най-актуалните проблеми , които очертават десетилетия напред. Точно затова участието в този форум е признание и голяма чест за нея. И тази година конференцията е предшествана от аудиенция при папа Франциск. За проф. Янкуловскса това е зареждащ момент, тъй като аудиенцията е била в ограничен кръг само за участниците в конференцията, посрещнати в специална зала.

"Имахме възможност да се представим лично всеки един. Аз представих съвместно съобщение с проф. Славчо Томов, посветено на етиката в роботизираната хирургия в България. Началото ѝ през 2008 година в България е свързано именно с Медицинския университет в Плевен." 

Реално не може да се очаква етика от роботи, смята проф. Янкуловска, но според докладите на конференцията по-философският въпрос е "Има ли душа роботът?" Отговорът на аудиторията в Рим е бил отрицателен, защото все пак роботите са програмирани и за момента не могат да вземат автономни решения.

В медицината роботи има не само в хирургията, а в много различни сфери. Често дори не се замисляме, че това е робот, казва проф. Янкуловска и дава пример с Холандия и Белгия, където роботи се грижат за възрастни хора според специфичните потребности за възрастта им. Напомнят за вземането на лекарства и носят нужни вещи. Така се компенсира липсата на медицински кадри. Роботите не са само за медицински грижи, а те могат и да правят компания на хората от третата възраст и по този начин се решава и проблема със самотата. 

Като кажем роботи в медицината, си представяме висок тип технология, която позволява лечение, което ние не можем да извършим, посочва проф. Янкуловска. Но има още много сфери, където може да се използват. 

Очаква се проф. Силвия Янкуловска скоро да стане първият българин - постоянен член на Папската академия на живота.

Професор Янкуловска използва трибуната на реномирания форум и представи Центъра за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия „Леонардо да Винчи“.

Повече чуйте в звуковия файл.